Primul volum de benzi desenate care are ca personaj oraşul Cluj-Napoca a fost lansat de Comics Club din Cluj. Cu umor şi fantezie, cei 16 desenatori, experimentaţi, sau mai puţin recunoscuţi, dar cu toţii talentaţi, au realizat a doua antologie de benzi desenate din România publicată în ultimii zece ani.
După 20 de ani de tăcere aproape totală, banda desenată începe să îşi recâştige în România atât public cât şi autori prin Urban Comics Made in Cluj.
“Orice om care cunoaşte Clujul cât de cât, îl îndrăgeşte, locuieşte în el sau care îl vede doar o singură dată în viaţă sau care doar a auzit vag despre Cluj poate găsi o mulţime de lurcruri interesanate, sunt poveşti din Cluj, poveşti despre Cluj, poveşti în care oraşul nostru este décor şi uneori chiar personaj”, a declarat Andrian Barbu, coordonatorul proiectului şi autor de benzi desenate.
Daca doriti sa veniti la Cluj va recomandam o cazare Cluj la cele mai inalte standarde de calitate si in centrul orasului la Hotel Cluj. Hotel Univers T , hotel de 3 stele va asteapta in vecinatatea Iulius Mall, pe malul lacului Gheorgheni.“Am început acest proiect în decembrie 2010 şi suntem foarte încântaţi de rezultatul actual şi vom face tot ce ne stă în putinţă să continuăm acest proiect şi să transformăm Clujul într-un centru al artiştilor de benzi desenate”, a precizat Fabian Muhlthaler, directorul Centrului Cultural German din Cluj-Napoca, adăugând în prefaţa volumului că antologia reuneşte lucrările a 16 tineri execepţionali care demonstrează ce se poate face cu minimum de stimulare şi impuls, dar cu mult entuziasm şi devotament.
16 povestiri, în 90 de pagini
“O întâlnire ciudată”, “Ursul şi furnica la Cluj”, “Neon guy”, “Geniu neînţeles” sau “Omul neutrin” sunt titlurile a câtorva dintre povestiri, în care umorul şi situaţiile catastrofice se succed prin talent şi imaginaţie. “În povestea mea personajele principale sunt Sf. Gheorghe şi Balaurul, Sf. Gheorghe îl caută pe Balaur în Cluj bineînţeles ca să se lupte cu el şi îl găseşte undeva pe lângă Turnul Croitorilor stă ascuns într-un canal şi îşi dă seama destul de repede că e un balaur nu atât malefic cât prost educat şi obraznic”, povesteşte Ileana Surducan, începutul seriei de povestiri care îi va avea ca personaje principale pe Sf. Gheorghe şi Balaurul.
Început promiţător
“Îmi plac foarte mult, e incredibil cum prin imagini şi doar prin desen descoperi personalitatea personajelor, vezi cum prind viaţă în pagină, admir toate acestea întrucât nu am abilităţi artistice”, a declarat o vizitatoare prezentă la Cluj, venită tocmai din Statele Unite ale Americii, ţara cu cele mai multe titluri de benzi desenate lansate.
“Orice fel de chestiune de genul ăsta este un lucru bun pentru că n-am mai văzut până acum. Comics-ul clujean este absolut inexistent în momentul de faţă, de acum încolo însă nu se ştie”, a spus un clujean prezent la Casa Matei din Cluj-Napoca unde a avut loc lansarea volumului.
Al doilea număr, în curând
Autorii “Urban Comics Made in Cluj” promit ca în curând să lanseze şi numărul doi al antologiei. Volumul poate fi achiziţionat de la Centrul Cultural German din Cluj-Napoca, dar şi prin comandă online de la autorii volumului, la preţul minim de 30 de lei. Ediţia a fost tipărită în 1000 de exemplare, textul a 200 dintre acestea fiind tradus în limba germană.
Autorii volumului: Iulia Rob, Ileana Surducan, Ludmila Hodis, Alexandra Abagiu, Anna Benczedi, Maria Eftimie, David Eşanu, Mihaela Hudrea, Andra Aştefănesei, Oana Cocheci, Maria Surducan, Dan Barbu, Flaviu Pătrunjel, Cristina-Larisa Crăciunaş, Sebastian Baculea, Adrian Barbu.
Niciun comentariu:
Trimiteți un comentariu